امروزه عمل جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی (rhinoplasty) متقاضیان بیشماری دارد. این جراحی توسط متخصصان گوش، حلق و بینی یا جراح پلاستیک یا جراح فک و صورت انجام میگردد. گاهی اوقات اهداف عمل، تنها ترمیمهایی هستند که به منظور اصلاح آسیبها و نقصهای مادرزادی یا انحراف تیغه بینی انجام میشوند اما در بیشتر موارد افراد به دلیل حس زیباجویی به سراغ این جراحی میروند. عمل ترمیمی بینی نیز به منظور رفع ایراداتی است که در جراحی اولیه برطرف نشدهاند و موارد متعددی را شامل میشود. در این مطلب سعی داریم به بررسی دقیق عمل ترمیمی بینی و دلایل آن، همچنین بایدها و نبایدهای آن بپردازیم.
عمل ترمیمی بینی چیست؟
بینی به عنوان عضوی خارجی که در مرکز صورت قرار دارد تأثیر بسزایی در زیبایی هر فرد دارد. ایران به عنوان کشوری که سهم بزرگی در جراحیهای رینوپلاستی یا اصطلاحاً همان عمل بینی دارد، شناخته شده است. ایرانیان نیز آمار بیشترین علاقهمندان به جراحی زیبایی بینی را تشکیل دادهاند. پس طبیعی است که تعدادی از افرادی که این عمل را انجام میدهند اقدام به عمل ترمیم بینی (revision rhinoplasty) نیز کنند. بهطورکلی عمل ترمیمی بینی شامل افرادی میشود که بینی آنها در جراحی اولیه کاملاً رفع اشکال نشدهاند یا حتی در مواردی ایرادات جدیدی در بینی ظاهر شده باشد. اگر ایرادات وارد شده خفیف و جزئی باشد با مدد گرفتن از بیحسی موضعی و اجرا در مطب، مشکل برطرف میگردد اما اگر لازم باشد این عمل به صورت مجدد انجام میشود.
متقاضیان باید توجه داشته باشند که اگر بهتازگی جراحی زیبایی بینی را انجام دادهاند و از نتیجه آن ناراضی هستند باید تا زمانی که پزشک متخصص آنها مشخص کرده است، صبور باشند زیرا حصول نتیجه عمل زیبایی، کمی زمانبر است. بهعنوانمثال زیباجو نباید صرف ورم بینی اقدام به عمل مجدد یا ترمیمی کند، زیرا برخی اشکالات به مرور زمان حل میشوند. آمپول تریامسینولون با جنس کورتون که معمولاً برای کاهش ورم بینی استفاده میگردد بعد از عمل تزریق میگردد و در صورتی که پزشک صلاح بداند هر ۶ هفته یکبار نیز میتواند تمدید گردد. این مسئله خود در کاهش ورم بسیار مؤثر است پس اگر تصمیم به انجام عمل ترمیمی بینی دارید در ابتدا صبور باشید و از پزشک خود حتماً مشورت بگیرید.
مقایسه دلایل انجام عمل ترمیمی و عمل زیبایی بینی
اینک که به بررسی دقیق عمل ترمیمی بینی پرداختهایم خالیازلطف نیست که به مقایسه دلایل انجام این عمل با عمل اولیه نیز گریزی بزنیم. اولین دلیلی که هر فردی به سراغ جراحی بینی میرود میل به زیباتر شدن است که به خاصیت کمالطلبی انسان مربوط میشود. در کنار این مسئله دلایل دیگری نیز وجود دارند که فرد دست به انجام این عمل میزند بهعنوانمثال به محض اینکه بفهمیم پولیپ بینی داریم یا مشکلاتی همچون مجاری تنفسی ما را آزار میدهد گویا انگیزه و دلیلی موجه بر انجام این عمل مییابیم. اما علت انجام عمل ترمیمی همانطور که به آن اشارهای نیز شد علناً به دلیل حل مشکلات جزئی و کلی پس از عمل اولیه است. در برخی از موارد فرد دچار مشکلاتی میشود که قبل از انجام عمل اولیه هرگز وجود نداشتهاند بنابراین پزشک متخصص او تصمیم میگیرد جراحی ترمیمی زیبایی انجام دهد. برخی اوقات نیز که از نظر پزشک ایرادات بینی فرد پس از گذشت زمان یا با انجام اقدامات سرپایی قابلحل هستند، فرد از پزشک دیگری درخواست انجام جراحی مجدد میکند.
عمل ترمیمی بینی گوشتی
اگر فردی جراحی بینی را انجام داد نباید بلافاصله پس از برداشتن گچ بینی تصمیم عجولانهای مبنی بر انجام عمل مجدد بینی گیرد زیرا حداقل زمانی که نتیجه این نوع عمل زیبایی حاصل میگردد 1 سال است. صاحب یک بینی گوشتی باید آگاه باشد که بینی او پوست ضخیم و محکمی دارد بنابراین زمان بیشتری طول میکشد تا نتیجه جراحی مشخص گردد اما اگر پس از لااقل یک سال از تایم جراحی مشکلات زیر را داشت، میتواند با مشورت پزشک خود اقدام به انجام عمل ترمیمی بینی کند:
- عدم قرینگی بینی
- افتادگی نوک بینی
- فرورفتگی نوک بینی
- وجود فاصله زیاد سوراخها از هم
بهطورکلی عمل ترمیمی بینی گوشتی نسبت به دیگر انواع بینی از پیچیدگی بیشتری برخوردار است پس متقاضی باید از همان ابتدای کار در انتخاب پزشک متبحر و کاربلد دقت کند. او با یک انتخاب درست، بیشتر راه را رفته است. البته دلایل دیگری نیز برای عمل ترمیمی بینی وجود دارد که مختص بینی گوشتی نیست. به دلیل اهمیت بحث ترمیم، در این قسمت دیگر دلایل نیاز به جراحی ترمیمی بینی ذکر میگردد:
- مشکلات عملکردی بینی اعم از انسداد راه هوایی یا عدم کارکرد صحیح حس بویایی
- افتادگی غضروف یا استخوان بینی
- غیرطبیعی بودن ظاهر بینی یا به هم ریختگی تقارن آن
- افتادگی دریچه داخلی و خارجی بینی
- ایجاد بافت ضخیم اسکار
- افزایش یا کاهش نادرست ارتفاع خلفی بینی
- کوچکی یا بزرگی بیش از حد نوک بینی
- کاهش قابلتوجه تیغه بینی
- وجود قوز در بینی
- عیب در ظاهر پرهها
تفاوت جراحی ترمیمی بینی با جراحی اولیه بینی
اگر تمامی ابعاد را بررسی کردید و قرار بر این شد که عمل ترمیمی زیبایی انجام گیرد، باید بدانید که همان نکاتی که در جراحی اولیه مدنظر داشتید در این عمل نیز اهمیت دارند. به عنوان نمونه یکی از سؤالهای مکرر زیباجویان پس از جراحی رینوپلاستی این است که: بعد از عمل بینی چی بخوریم؟ پاسخ این بود که روزهای ابتدایی به دلیل هموار کردن مشکلات گوارشی و سخت بودن جویدن غذاهای سفت از سوپ، پوره سیبزمینی و غذاهای این چنینی استفاده کنید. پس همان توصیهها را برای انجام عمل ترمیمی نیز به کار ببرید. حال اگر بخواهیم تفاوتهای این 2 عمل را بازگو کنیم موارد زیر را در اولویت قرار میدهیم:
- بیشتر بودن زمان عمل ترمیمی نسبت به عمل اولیه
- پیچیدهتر بودن جراحی بینی عمل شده
- تفاوت بیمار از لحاظ سطح انتظارات همچنین واقف بودن به شرایط پس از عمل
عمل ترمیمی بینی در مطب
آیا عمل ترمیمی بینی میتواند در مطب انجام شود؟ این سؤال بسیاری از افرادی است که قصد دارند این جراحی زیبایی را انجام دهند. در این بخش ما پاسخ این سؤال را به شما خواهیم داد. اگر قرار باشد عمل به صورت سرپایی انجام شود میتواند در مطب نیز صورت گیرد اما این بدان شرط است که ایراداتی که در فرم بینی وجود دارد فقط مربوط به سوراخهای بینی یا مشکلات جزئی باشند. مثلاً اصلاح پرههای بینی یا سوهانکشی میتواند با بیحسی موضعی و در مطب انجام شود اما در بسیاری از موارد عمل بینی باید با بیهوشی کامل طی پروسه ۱ تا ۲ ساعته در کلینیک یا بیمارستان به سرانجام رسد. پس در واقع عمل ترمیم بینی در بیشتر مواقع مانند عمل اولیه با روش باز و با بیهوشی کامل انجام میشود.
نتیجه گیری
اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که وسوسه عمل زیبایی بینی را در سر میپرورانید اما ترس از نتیجه کار، انجام عمل شما را به تعویق میاندازد، برای شما صحبتی داریم. دکتر قارونی با شعار زیبایی بیشتر در کنار حفظ عملکرد تنفسی، جان مطلب را ادا کردهاند. مراجعان ایشان میدانند دکتر علی قارونی متخصص گوش، حلق و بینی پس از ارائه مشاوره کامل و بررسی توقعات متقاضی، توضیحات لازم را ارائه میدهند و مشخص میکنند که فرد کیس انجام عمل هست یا خیر. خدمات مؤسسه قارونی شامل عمل بینی، ترمیم بینی و مواردی دیگر نیز میشوند که متقاضی میتواند با مراجعه به درگاه اینترنتی این مجموعه اطلاعاتی راجع به مشاوره یا چگونگی عمل بینی خود به دست آورد.