در سال های اخیر بسیاری از پزشکان و متخصصان زیبایی بر مصرف کرم ضد آفتاب تاکید می کنند و عقیده دارند که این محصولات برای حفظ سلامت و زیبایی پوست ضروری هستند. کرم های ضد آفتاب نقش مهمی در محافظت از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید دارند و مانع از بروز لک، آفتاب سوختگی و سرطان پوست خواهند شد.
اما این سوال برای افراد زیادی مطرح می شود که آیا ضد آفتاب عوارض دارد؟ یا مصرف روزانه به مقدار زیاد این محصولات ممکن است باعث بروز چه مشکلاتی شود؟ در این مطلب به بررسی عوارض ضد آفتاب می پردازیم و به سوالات شما در این زمینه پاسخ خواهیم داد.
عوارض کرم ضد آفتاب چیست؟
در پاسخ به این سوال که عوارض کرم ضد آفتاب چیست؟ باید بگوییم در صورت انتخاب محصول مناسب و استفاده مقدار کافی از آن، عوارضی برای شما ایجاد نخواهد شد. طبق گفته متخصصان و کارشناسان حوزه بهداشت پوست، اغلب افراد از میزان کمی ضد آفتاب استفاده می کنند.
این امر باعث می شود میزان اثربخشی محصول برای محافظت از پوست شما در برابر نور خورشید تا 50 درصد کاهش یابد. بنابراین لازم است از 2 میلی گرم ضد آفتاب مورد تایید پزشکان برای هر سانتی متر مربع از پوستتان استفاده کنید.
عوارض کرم های ضد آفتاب
کرم ضد آفتاب با داشتن ترکیباتی از قبیل تتراسایکلین، فنوتیازین و … از پوست در برابر اشعه UV محافظت می کند و عوارض این محصولات نیز به دلیل مواد شیمیایی به کار رفته در آن ها است. در این بخش بیشتر درباره این مضرات توضیح خواهیم داد.
عوارض استفاده از ضد آفتاب رنگی
ضد آفتاب رنگی با داشتن رنگدانه می تواند به جای کرم پودر مورد استفاده قرار بگیرد و پوششی طبیعی روی پوست ایجاد نماید. اما با توجه به وجود رنگ در این محصولات، اغلب افراد از مقدار کمی از آن روی کل صورتشان استفاده می کنند که این میزان قادر به محافظت کامل از پوست نیست.
بنابراین با عوارض ضد آفتاب رنگی مواجه می شوند. برای پیشگیری از این مسئله می توانید ابتدا مقدار کافی از ضد آفتاب بی رنگ به پوستتان زده و سپس از ضد آفتاب رنگی مانند کرم پودر استفاده نمایید.
عوارض ضد آفتاب برای دور چشم
با وجود تاکیدات زیاد بر مصرف ضد آفتاب برای تمامی نواحی صورت و حتی گردن، متخصصان پوست توصیه می کنند که ضد آفتاب معمولی را در ناحیه اطراف چشمتان مورد استفاده قرار ندهید. از مهمترین عوارض ضد آفتاب برای دور چشم می توانیم به بروز لک و میلیا اشاره کنیم.
علاوه بر آن بروز حساسیت و التهاب در این ناحیه، انسداد غدد تعریق و تورم و التهاب پلک نیز ممکن است در اثر مصرف ضد آفتاب در اطراف چشم ایجاد شود. بدین ترتیب پیشنهاد می کنیم تنها از ضد آفتاب های مخصوص دور چشم در این ناحیه استفاده کنید.
عوارض ضد آفتاب بی رنگ
اگر از ضد آفتاب بی رنگ با SPF بالاتر از 30 و متناسب با نوع پوستتان استفاده نمایید، می توانید اطمینان کامل داشته باشید که دچار هیچ گونه عارضه ای نخواهید شد.
عوارض ضد آفتاب برای کودکان
باید توجه داشته باشید که مصرف ضد آفتاب در کودکان زیر 6 ماه ممنوع است و به جای آن می توانید با پوشاندن لباس مناسب و قرار دادن نوزاد در سایه از پوست او در برابر آفتاب محافظت کنید.
دلیل این توصیه این است که پوست ظریف کودک در این سن قادر به دفع مواد به کار رفته در ضد آفتاب نیست و ممکن است دچار عوارض ضد آفتاب برای کودکان مانند واکنش های آلرژیک شود.
عوارض ضد آفتاب در بارداری
در دوران بارداری با باید و نبایدهای زیادی مواجه هستید که شامل موارد مختلفی از قبیل تغذیه، فعالیت بدنی، مراقبت های پوستی و … می شوند. از آنجا که مواد به کار رفته در ضد آفتاب جذب پوست و وارد خون می شوند، در صورت استفاده از محصولات نامناسب ممکن است به سلامت جنینتان آسیب بزنید.
برای پرهیز از مواجهه با عوارض ضد آفتاب در بارداری، توصیه می کنیم به جای محصولات شیمیایی از ضد آفتاب های معدنی استفاده کنید. این محصولات مانند یک سپر عایق روی پوست قرار می گیرند و اشعه ماورا بنفش را به بیرون منعکس می کنند.
علاوه بر آن بهتر است از ضد آفتاب با طیف وسیع و SPF30 استفاده کنید. محصولاتی که دارای SPF بالا هستند اغلب حجم زیادی از فیلترهای UV را در خود دارند که به راحتی وارد جریان خون مادر و جنین می شود.
عوارض جانبی ضد آفتاب
حالا که نکات کلی را درباره مضرات ضد آفتاب می دانید؛ نوبت به بررسی عوارض و معایب انواع مختلف ضد آفتاب می رسد که در این بخش به آن ها خواهیم پرداخت.
عوارض ضد آفتاب تاریخ گذشته
ضد آفتاب هم مانند تمام محصولات آرایشی و بهداشتی تاریخ مصرف دارد و با به پایان رسیدن این زمان، باید از مصرف محصول خودداری نمایید. از عوارض ضد آفتاب تاریخ گذشته می توانیم به کاهش اثربخشی محصول و احتمال آفتاب سوختگی، بروز آلرژی های پوستی و ابتلا به عفونت پوست به دلیل رشد باکتری اشاره کنیم.
عوارض ضد آفتاب تقلبی
ضد آفتاب های فیک بدون هیچ گونه نظارتی در محیطی نامناسب و با استفاده از مواد اولیه بی کیفیت تولید می شوند. از عوارض ضد آفتاب تقلبی می توانیم به ایجاد مشکلات پوستی مانند کهیر، لک و جوش و در برخی موارد سرطان پوست اشاره کنیم.
عوارض ضد آفتاب شیمیایی
ضد آفتاب شیمیایی جذب لایه های زیرین پوست شده و با تبدیل اشعه ماورا بنفش به گرما، از پوست محافظت می کند. اما گاهی این محصولات نمی توانند به طور کامل از پوست محافظت کنند و همین امر موجب آسیب به لایه های عمیق تر پوست خواهد شد.
از طرف دیگر ضد آفتاب های شیمیایی برای محافظت از پوست به حدود 20 دقیقه زمان نیاز دارند و برای تجدید آن ها نیز لازم است زودتر اقدام کنید تا دچار آفتاب سوختگی نشوید. از دیگر عوارض ضد آفتاب های شیمیایی می توانیم به امکان آسیب به DNA سلولی، جذب مواد و اختلال در سیستم بدن و آسیب های زیست محیطی اشاره کنیم.
عوارض ضد آفتاب کرم پودری
ضد آفتاب های کرم پودری دارای بافت سنگین و نسبتاً چربی هستند به همین دلیل افرادی که پوست چرب دارند، بیش از سایرین با عوارض ضد آفتاب کرم پودری مانند براقیت پوست و بروز جوش و آکنه در آن مواجه می شوند. برای پیشگیری از این مسئله می توانید از ضد آفتاب کرم پودری فاقد چربی استفاده کنید و در پایان روز آن را کاملاً بشویید.
سخن پایانی
در این مطلب درباره مضرات ضد آفتاب با شما عزیزان صحبت کردیم و نکات مهمی را در اختیارتان قرار دادیم. در نهایت نیز توصیه می کنیم همیشه با استفاده از یک ضد آفتاب مرغوب و متناسب با نوع پوستتان، از پوست خود در برابر اشعه های مضر خورشید محافظت کنید تا در آینده دچار مشکلات جدی نشوید.