روش های درمان و تشخیص سرطان حنجره
سرطان حنجره را می توان رشد بی رویه سلول ها دانست که در تمام بدن به خصوص در قسمت حنجره جمع می شوند که اصولا در خط درونی حنجره اتفاق می افتد . 60 درصد سرطان های حنجره درون تارهای صوتی ، 35 درصد روی تارهای صوتی و باقی آن زیر تارهای صوتی رخ می دهد. هر سرطانی رشد بی رویه سلول ها یا تومور را به دنبال دارد که در این بخش به معرفی این سرطان خواهیم پرداخت .
سرطان حنجره
علت مشخصی را نمی شود برای این سرطان بیان کرد ولی موقعی که سلول ها ژنتیکی شروع رشد بی رویه نمایند ، به شکلی که نشود جلوی رشد آن ها را گرفت ، تومور های سرطانی به وجود می آیند که خیلی اوقات به دلیل استفاده از سیگار، عفونت هایی چون HPV و در معرض مواد سمی قرار داشتن رخ می دهد.
خطرات مربوط به سرطان حنجره
برخی از این خطرات مربوط به سبک زندگی فرد می شود . افرادی سیگاری کسانی که از دخانیات استفاده می کنند ، الکل مصرف می کنند و به میزان لازم ویتامین آ به بدن خود نمی رسانند ، بیش از دیگر افراد در معرض سرطان حنجره هستند . بهداشت ضعیف دهان و دندان نیز به ویژه ابتلا به عفونت های HPV باعث می شود خطرات ابتلا به سرطان حنجره بیش تر شود .
دیگر عوامل افزایش دهنده ریسک سرطان حنجره:
- سن : سرطان حنجره معمولا در اشخاص بالای 55 سال رخ می دهد .
- جنسیت :مردان بیش از زنان در معرض ابتلا به سرطان حنجره قرار دارند .
- شغل :شغل هایی که در آن شخص در معرض سولفوریک اسید ، گرده چوب ، نیکل یا گازهای خطرناک قرار دارد.
انواع سرطان حنجره
انواع سرطان حنجره را می شود به این موارد تقسیم نمود :
- سلول های پولکی (معمول ترین نوع سرطان)
- سرطان غده ای که موجب ترشح خلط می گردد.
از معمول ترین نشانه های سرطان حنجره:
- تغییر پیدا کردن صدا بیش از ۲ هفته
- ایراد در بلع غذا
- حس خفگی
- متورم شدن گردن
- درد در ناحیه گوش
و چندین نشانه دیگر که اگر از هنگامی که نخستین علائمی آن را در بدن خود حس کردید به پزشک مراجعه نمایید، احتمال درمان خیلی زیاد خواهد بود. برای آن که قادر باشید در مدت زمان کوتاه تری سرطان را در بدنتان تشخیص بدهید؛ ما در این مقاله در باره علائم سرطان حنجره توضیح خواهیم داد، تا با درمان آن در مراحل نخستین از آسیب ها و مشکلات این سرطان در امان بمانید.
افرادی که سرطان حنجره در آن ها بیش تر رخ میدهد:
- پیش از آن که با نشانه های سرطان حنجره آشنا بشوید، خوب است که عواملی را که امکان به وجود آمدن این بیماری را زیاد تر می کند، بشناسیم. با دانستن این عوامل و اجتناب از سرطان حنجره از مبتلا شدن به آن پیشگیری نمایید.
- افرادی که سنشان بالا تر از ۵۵ است، امکان آن که سرطان حنجره در آن ها رخ دهد، بیشتر از دیگر افراد می باشد.
- به صورت کلی آقایان بیش تر از خانم ها دچار این سرطان می شوند.
- اشخاص سیگاری خود را در معرض خیلی از بیماری ها مانند سرطان حنجره قرار خواهند داد.
- مشروبات الکی علاوه بر آسیب های فراوانی که برای کبد خواهد داشت قادر است در بروز سرطان حنجره موثر باشد.
- کار یا زندگی در مناطقی که دارای گازهای آلوده مانند خردل و آزبست می باشد نیز قادر است باعث بروز نشانه های سرطان حنجره گردد.
- افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف می باشند
نشانه های سرطان حنجره
نشانه های سرطان حنجره در همه اشخاص مثل هم نیست و عوامل متعددی در شدت آن اثر گذار است. ژن، سیستم ایمنی، سبک زندگی اشخاص و… قادر هستند شدت این بیماری و نشانه های آن را تغییر دهند. اما به صورت کلی با سال ها تحقیق در مورد این سرطان نشانه های آن تقریبا مشخص شده است:
- احتمال دارد شخص موقعی که به سرطان حنجره دچار گردد، صدای او عوض شود. در صورتی که تغییر صدا و گرفتگی آن بیش از ۲ هفته ادامه یابد، با مراجعه به پزشک باید متوجه شویم که آیا این مشکل از نشانه های سرطان حنجره می باشد یا نه.
- بعضی از افراد همیشه حس می کنند، که چیزی در گلوی آن ها قرار دارد و پایین نمی رود. این حس ممکن است از علائم این سرطان باشد، از این رو شخص باید جهت فهمیدن علت آن به پزشک مراجعه نماید.
- مشکلات در خوردن غذا از دیگر نشانه های معمول سرطان حنجره می باشد. اصولا اشخاص موقعی که با این مسئله روبه رو می شوند در موقع قورت دادن غذا احساس درد می کنند.
- اگر شما نیز در طی روز، به ویژه پیش از خواب حس خفگی می کنید، این مسئله ممکن است از دیگر نشانه های سرطان حنجره باشد.
- بوی نامطبوع دهان و حس درد در گوش به علل مختلفی رخ می دهد، در سرطان حنجره نیز ممکن است شخص با چنین عواملی مواجه شود.
- تورم گردن نیز یکی دیگر از نشانه های سرطان حنجره باشد که مقدار آن بر اساس شدت بیماری، در اشخاص مختلف فرق دارد.
- بعضی از اشخاص بدون ورزش یا رژیم لاغری روز به روز کاهش وزن دارند، این مسئله نیز علل متعددی دارد، مثلا کسانی که قند خون دارند، کاهش وزن را تجربه می کنند. همچنین این کم شدن وزن امکان دارد یکی از نشانه های سرطان حنجره محسوب شود.
تشخیص سریع سرطان حنجره
بعد از آن که نشانه های سرطان حنجره در شخص پدیدار شد، برای آن که بشود درمان را خیلی زودتر شروع کرد باید با استفاده از تکنیک مختلف وجود یا عدم وجود سلول های سرطانی را متوجه گردید. تکنیک های درمان سرطان حنجره طبق مقدار درگیری آن فرق دارد. از جمله این تکنیک های زود هنگام که می توان پی به سرطان حنجره ببریم، موارد زیر می باشد:
- تصویر برداری
- بیوپسی
- آزمایش خون
- تصویر برداری
جهت تصویر برداری از حنجره اشخاص از دو تکنیک سی تی اسکن و ام آر آی بهره میبرند. ولی می شود گفت که تکنیک MRI کمتر استفاده می شود؛ به این دلیل که که اطلاعاتی که از این راه به دست می آید، خیلی دقیق نمی باشد. به همین دلیل بعد از مشاهده نشانه های سرطان حنجره، پزشک اصولا از تکنیک سی تی اسکن بهره می برد. با استفاده از این تکنیک می شود مقدار درگیری غدد لنفاوی مجاور را تخمین زد.
نمونه برداری یا بیوپسی
به صورت کلی این تکنیک را می شود یکی از راه های خیلی دقیق جهت تشخیص سرطان معرفی نمود. بیوپسی برای حنجره روش های مختلفی دارد. مثلا در بعضی از موارد برش ریزی بر حنجره ایجاد می شود و از این راه جهت برداشتن نمونه استفاده می شود. همچنین بیوپسی قادر است با یک سوزن ریز انجام شود.
آزمایش خون
آزمایش خون اطلاعات دقیق و کاملی از وجود سرطان حنجره ارائه نخواهد داد، ولی با استفاده از این آزمایش پزشک قادر است موارد متعددی را جهت بررسی نمودن نشانه های سرطان حنجره در شخص به وجود آورد.
این که سرطان در چه مرحله ای است، چطور تشخیص داده خواهد شد
مرحله سرطان حنجره توسط سیستم TNM مشخص می شود که این سیستم توسط موسسه آمریکایی سرطان به وجود آمده شده است .
T نشان گر تومور است که به وسیله آن می شود فهمید بافت سرطانی تا چه اندازه در بدن منتشر یافته است .
N نشان گر سرطانی می باشد که به نقاط لنفاوی نزدیک شده است .
M بیانگر متاستایز است که در اعضای دیگربدن نیز انتشار یافته است .
همه این اطلاعات مشخص خواهد کرد که سرطان در چه مرحله ای است . مرحله 0 اصولا نشان دهنده این است که رشد سلول های سرطانی متوقف شده است و پس از آن مرحله 1 تا 4 است که هر چه عدد کم تر باشد، به این معنی است که سرطان در مرحله خفیف تری است.